De naam is een verwijzing naar de in de Eerste Wereldoorlog geleverde veldslag in Zeebrugge.
Gedurende de nacht van 22 op 23 april 1918 werd er door de Britten een aanval gelanceerd op de Duitse duikbootbasissen van Zeebrugge, Brugge en Oostende. De lay out van het aanvalsplan was zeer simpel; blokkeer de beide havens met blokkadeschepen en ontneem zo de Duitse duikboten hun toegang tot de zee.
Om de blokkade van Zeebrugge uit te voeren waren 3 schepen voorzien om tot zinken gebracht te worden aan de sluisuitgang van het kanaal Brugge – Zeebrugge.
De missie slaagde, maar eiste een grote tol. Van de 1700 Britse raiders verliezen er 227 het leven en raken er 356 gewond, de duisters verliezen 8 doden en 16 gewonden.
Enkele officieren en mariniers kregen eens terug in Engeland voor heldhaftige moed de Victoria Cross toegekend. Deze omdat ze enkele Duitse onderzeeërs lieten ontploffen en onder zwaar vijandelijk vuur hun opdracht hebben volbracht.
Op de medaille zelf staat er FOR VALOUR.
Uiteindelijk zijn we zo aan de naam gekomen Raid of Valour.
De organiserende vzw, genaamd de vzw dOCRs, in een verwijzing naar onze werktitel. Alle bestuursleden zijn havenarbeiders in de haven van Zeebrugge. Het dagdagelijks laden en lossen van schepen met zware vracht en onze voorliefde voor sport bracht ons op het idee om deel te nemen aan en obstacle run. Onze liefde voor de sport werd direct aangewakkerd. Samen deden we ontelbare obstacle runs over gans Europa. Telkenmale kwamen we met vragen of opmerkingen terug en zo hebben we beslist om in ons havendorp zelf een obstacle run te organiseren. Uniek in zijn soort omdat deze door het volledige door de dorpskern loopt. We willen hierbij ook alle elementen waar wij dagelijks mee in contact komen in de verf zetten. Touwen, trossen, netten, kettingen… Alles waar een echte havenarbeider mee te maken krijgt.